FRI FRAKT ÖVER 500kr - SNABBA LEVERANSER - FRIA RETURER

cover image

Kläder till ny jägare

Som ny jägare är det många olika säker att lära sig och tänka på. Då kan det vara tryggt att få lite tips från erfarna jägare på vilka kläder man ska fokusera på att förse sig med först och främst.

Vad är det viktigast att tänka på som ny jägare?


För en ny jägare eller någon som funderar på att börja jaga är det viktigt att inhämta kunskap för att skapa en så positiv och säker jaktupplevelse som möjligt.


Vilken jägarutbildning ska jag välja?

Innan du ger dig ut på jakt är det viktigt att du får utbildning och träning för att lära dig om djur och natur, säkerhet, jaktregler, skytte och hantering av vapen. Kurser som leder till Jägarexamen erbjuds i flera olika former. En del sträcker sig över en hel termin och andra är intensivkurser. En del innehåller enbart teori medan andra innehåller både teori och skytteträning. För att få jägarexamen krävs både godkänt teoretiskt test och ett skytteprov.


Vad är det viktigaste att tänka på när man köper jaktkläder?

Tänk på faktorer som: väderförhållanden, vilket vilt du jagar, och typen av terräng du kommer att jaga i.

Väderförhållanden:

Kallt väder: Ska du jaga mycket när det är kallt är det bra att välja kläder som är tåliga och vind- och vattentäta. På så sätt håller du dig torr och varm även om det regnar och snöar. Det finns två olika sätt att klä sig varmt: 

Vadderade plaggDet är bekvämt att ha en vadderad jacka och byxa som håller dig varm. Det finns olika kraftig vaddering som håller dig varm ner till riktigt kalla temperaturer. Yttertyget ska vara slitstarkt och tåla både regn och snö.


Lager på lager principen: Baslager:Börja med ett tight plagg närmast kroppen, gärna i ull, som fångar upp och transporterar bort fukt från kroppen. Mellanlager:Ett lager som är till för att hålla värmen. Exempelvis en kraftigare ulltröja, en fleecejacka eller en flanellskjorta. Ytterskal: Sista lagret kallas skalplagg och det är din jacka och byxa som ska vara vind- och vattentät och även slitstark för att tåla att stöta emot grenar och snår i skogen.

Varmt väder: Under varma väderförhållanden som under vår och sommar kan det vara lämpligt att välja lättare kläder som andas men som ändå är tåliga och står emot rejäla regnskurar

 

Typ av jaktform eller vilt:

Vid smygjakt, så kallad Pürshjakt, är det bra att ha plagg som är tysta och inte syns så tydligt för det vilt du jagar.


Vid Drevjakt är det viktigt att du har på dig high-vis färg. Det är orange plagg eller delar av plagg som gör att du syns tydligt för dina jaktkompisar i skogen. I vissa länder är det reglerat hur stor andel av din klädsel som måste vara orange.


Vakjakt: Ska du stå på pass vid vakjakt är det viktigt att du kan variera din klädsel och hålla dig varm trots lång tid av stillasittande. Då kan det vara bra med ett vadderat extraställ som du lätt kan dra på över eller under din skaljacka när du väl kommit fram till ditt pass.

Typ av terräng:

Om du ska jaga i kuperad terräng och vara mycket rörlig är det viktigt med bra ventilation och med ergonomisk passform som ökar din rörlighet.


Ska du jaga i fjällvärlden är det viktigt att ha vind- och vattentäta plagg och en bra huva att krypa in i om det blåser kallt.

 

Sist men inte minst, tänk på att dina kläder bör vara av hög kvalitet och tåliga nog för att klara av tuffa förhållanden. Satsa på kläder som är speciellt designade för jakt och som är tillverkade av högkvalitativa material. Detta kommer att hjälpa dig att hålla dig varm och torr under jakten och ge dig den nödvändig komfort och rörelsefrihet.

 

Tips på ett bra startkit som passar för de flesta typer av jakt och väderförhållanden:


Endeavor jacka
Endeavor byxa
Heron Flanellskjorta
Bristol Vindtät mössa i High-vis orange
Tundra läderkänga
Mainstone Fleecejacka
Liner sock Wool
Boot sock Wool

 

Vilken övrig utrustning behöver en ny jägare?

Du behöver rätt vapen och utrustning för att kunna jaga på ett effektivt och säkert sätt. Köp inte en massa utrustning i onödan utan börja med det nödvändigaste, t.ex. ett vapen som är anpassat för det vilt du vill jaga och en jaktkniv för att hantera bytet. Under dina första jakter kanske du kan få låna en bössa för att känna efter vad som passar dig bäst, innan du bestämmer dig för vad du vill köpa. De flesta skyttebutiker har bra utprovningsmöjligheter.

Till sist ett råd till nya jägare:

Tänk på etik! Kom ihåg att respektera naturen och djurlivet, och att alltid jaga på ett ansvarsfullt och etiskt sätt.