FRI FRAKT ÖVER 500kr - SNABBA LEVERANSER - FRIA RETURER

Hundförarkläder

Hundförarkläder

Hundförare och eftersöksjägare och deras jakthundar har en ovärderliga speicalistkunskap för jakten. Deras arbete går ut på att spåra, hitta och markera vilt, samt att eftersöka vilt som sårats både vid jakt och vid viltolyckor

Vad gör en hundförare?

Hundförare har en viktig och specialiserad roll vid olika typer av jakt. En hundförares jobb går ut på att träna upp sin hund till att spåra, hitta och på olika sätt markera vilt.

Under exempelvis älgjakten används jakthundar och hundförare för att söka av olika ytor som ska jagas och markera med ståndskall när den hittat det vilt som jagas. Likaså kan hundföraren och dess hund få arbeta med att eftersöka ett vilt som sårats och därför tagit sig vidare från skottplatsen.

Även vid smygjakt spelar hundföraren och hunden en viktig roll. Hundarna tränas för att hitta och följa spår av vilt, såsom rådjur eller vildsvin, och att markera dess position för jägaren. Hundföraren måste vara skicklig på att dirigera och kontrollera hunden så att jakten bedrivs på ett säkert och ansvarsfullt sätt.

Vid fågeljakt är apportörer en oumbärlig del av jakten. Apportörer är hundar som är specialtränade för att hitta och apportera nedskjutna fåglar, såsom änder eller fasaner, som annars kan vara svåra att hitta i terrängen eller i vattnet. Apportörer är tränade att utföra sitt arbete på kommando från hundföraren och att hämta fåglarna på ett försiktigt sätt för att undvika skador.

Behöver jag träna för att bli hundförare?

Arbetet som hundförare och eftersöksjägare vid olika typer av jakt kräver en hög grad av erfarenhet, skicklighet och ansvarstagande. De arbetar nära sina hundar, lägger ner mycket tid på träning och säkerställer jakten sker på ett etiskt korrekt sätt.

Vilka kläder kan vara bra för en hundförare?

Du vill gärna vara synlig i skogen för dina jaktkamrater när du är hundförare. Så kläder till hundförare får gärna ha mycket High-vis Orange. En hundförarväst med smarta fickor och utrymme för allt från koppel till vattenflaska är något som många hundförare vill ha. 

Hundförare har ofta ett mycket rörligt jobb att utföra så välventilerade plagg är klart att föredra.