FRI FRAKT ÖVER 500kr - SNABBA LEVERANSER - FRIA RETURER

Tweed

Tweed

Chevaliers klassiska tweedkläder håller över tid både vad det gäller material och stil. Plagg i Tweed är slitstarka och stilsäkra och går aldrig ur tiden.

Vad är Tweed?


Tweed är ett grövre vävt ylletyg oftast med olika mönster som har sitt ursprung från Skottland och Storbrittannien. Man brukar till och med hävda att det var på ön Harris utanför Skottlands kust som tweeden uppstod. Tweeden är vävd i kypert teknik vilket ger det karaktäristiska diagonalt löpande mönstret. Ett annat klassiskt Tweedmönster är fiskbensmönster (Herringbone).


Klassiska tweedplagg är mycket klädsamma och efterfrågade. Jaktkläder i tweed är hållbara och har ofta en design som står sig i många år. Mycket av Chevaliers Tweed är tillverkade i finaste Merinoull som är ett fantastiskt material som håller både fukt och kyla borta. Många är vi som älskar den brittiska klädstilen där tweedplagg utgör basen som sedan matchas med exempelvis en klassisk fågelskjorta och en snygg slips.


Varför vill man ha tweed vid jakt?


Tweedtyget har använts inom jakt under lång tid eftersom det på ett utmäkrt sätt håller sin bärare torr och varm även om det faller stora mängder nederbörd. Tweed räknas ibland för den första typen av camoflageplagg. I dova och naturligt mönstrade toner får jackor och byxor av tweed ett kamoflerande utseende. En annan fördel med tweed är att det håller både värmen och stilen. Ull är ju ett material som naturligt håller fukten borta men har även förmågan att värma trots att det blivit fuktigt eller till och med blött.


Vad betyder namnet Tweed?


Namnet Tweed tros komma av att en tyghandlare i Skottland på 1800-talet skrev en faktura på "twill" som är en benämning på vävtekniken (kypert på svenska). "Twill" blir "tweel" på skotska och med en lite slarvig handstil så blev det Tweed. Floden "Tweed" som ligger i närheten har inget med materialet att göra vilken man lätt kan tro.