FRI FRAKT ÖVER 500kr - SNABBA LEVERANSER - FRIA RETURER

cover image

PU kläder

Kläder i PU material är slitstarka och vattentäta.

Vad är PU?

PU är en förkortning av Polyuretan. PU är en mjuk plast som lämpar sig väl att använda som beläggning på vävda eller stickade textilier som man kan skapa vattentäta regnkläder av. PU-materialet är slitstarkt och förhållandevis billigt och det innehåller inte miljöskadliga PFAS kemikalier eller PVC.

Till skillnad från andra regnkläder där den vattentäta beläggningen eller membranet ligger på insidan av plagget, och yttermaterialet behöver en vattenavvisande ytbehandling, så ligger regnskyddet ytterst på ett PU-plagg. Detta gör att tyget inte behöver någon extra vattenavvisande behandling. PU-plaggens sömmar svetsas ihop med värme för att bli vattentäta och ytan på PU-plagg är väldigt slät vilket gör att vatten lätt rinner av.

Hur sköter jag regnplagg i PU-material?

För att dina PU regnkläder ska hålla så länge som möjligt, tänk på att:

  1. Häng upp plagget direkt när du kommer hem. Låt det inte ligga nedtryckt i en ryggsäck, väska eller påse då det kan göra att plagget får permanenta veck i PU-beläggningen.
  2. Materialet är lätt att rengöra. Torka bort fläckar med en mjuk trasa eller duscha bort smuts och lera.
  3. När plagget är vått av regn eller efter tvätt så torka det i rumstemperatur. Vänd plagget ut och in så torkar det fortare.
  4. Undvik att torka PU-plagg i torkskåp eller över element, det torkar ut materialet och gör att det åldras fortare och kan därmed spricka.
  5. Undvik att utsätta plagget för alltför mycket solljus, särskilt vid förvaring. Om plagget hänger nära ett fönster och utsätts för solljus under längre tid så åldras materialet snabbare. Tyget kan blekas, torka och spricka eller bli kletigt.